Ağırlık Çalışması ve Kanser



Ağırlık çalışmanın sağlığımıza bir çok faydası olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.Son yapılan bir araştırma ağırlık çalışmanın kanseri engellemede önemli bir silah olduğunu gösteriyor. İsveç’te bulunan Karolinksa Enstitüsü'ndeki bilim adamları 20 yıl boyunca yaşları 20 ile 82 arasında değişen 8677 kişiyi inceledi. Araştırmaya katılan gönüllüler belli aralıkla check-upa girdi ve tüm vücut değerleri sürekli ölçüldü.
 
  20 yıl sonunda düzenli olarak ağırlık çalışan ve en yüksek kas gücüne sahip olanların kansere yakalanma riskinin %30-40 arası daha az olduğu görüldü.
 
  Peki ağırlık çalışmak neden kanser riskini azaltıyor?

   Birinci ve en önemli neden “insulin”. Ağırlık çalışmak insulin hassasiyetini arttırıyor ve vücutta bulunan insulin miktarının azalmasını sağlıyor. Böylece hücrelere gerekli enerjinin gitmesi için daha az insulin yeterli oluyor.İnsülin direnci dediğimiz olay olursa hassasiyet azalır ve normalden daha fazla insulin sagılanır ve organlarıma zarar vermeye başlar.
 
  Insulin, vücut dokuları için önemli bir büyüme hormonu ve hücrelere hızlıca çoğalmaları sinyalini yolluyor. Insulin anabolik bir hormondur. Insulin kendi başına büyüme sinyali gönderebildiği gibi, büyümeyi hızlandıran başka hormonların da etkisini arttırabiliyor. Kanser hücrelerin kontrolsüzce büyümesidir. Kanserin başlangıcında ve ilerlemesinde, hücrelerin büyümesini sağlayan faktörler çok önemli rol oynar. Birden fazla araştırma, vücudunda yüksek insuline sahip kişilerin kanser riskinin daha fazla olduğunu gösteriyor.
 
  İkinci neden, ağırlık çalışmak apoptozisi (programlanmış hücre ölümü) tetikliyor.Apoptozis yapıları bozulmuş,fonksiyonlarını kaybetmiş hücrelerin vücut tarafından isteyerek yok edilmesidir. Ve üçüncü neden ağırlık çalışmak kaslarınızı koruduğu için kilo alma ihtimalinizi azaltıyor. Aşırı şişman insanlarda depolanan yağlar daha doğrusu fazladan depolanan yağlarımız 20 den fazla zararlı hormon sagılar ve kansere zemin hazırlar.
 

  Şunu da söylemeden geçmeyelim kanser riskini azaltmak için haftanın 5 günü ağır bir antremana girmemize de gerek yok.Düzenli olarak haftada 2 gün, çok zorlamayacak bi antreman bile bu riskleri azaltmada yeterlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başkanlık Sistemi / Parlamenter Sistem Karşılaştırması.

Diyet Yapanlar İçin Birkaç Öneri

Kuru Ciltler İçin Fondöten Rutini