Neden Uyuma İhtiyacı Hissediyoruz?



  Gününümüzün yaklaşık üçte birine geçirdiğimiz UYKU !

  Ya da şu açıdan bakacak olursam TÜM HAYATIMIZIN üçte biri.

 Uyku sanılanın aksine vücut için değil BEYİN için gerekli olan bir ihtiyaçdır..1-2 saat uzanmak(uyumadan) fiziksel yorgunluğumuzun çoğunu alır.Uyku esasen beynimiz içindir.

  Uykunun önemini gösteren şeylerden biri yunus ve balina gibi suda yaşayan memelilerin, denizde yüzerken nasıl uyuduklarına bakıldığında görülür. Bu hayvanlar havadaki oksijeni solumak durumunda olduklarından suyun içinde uyuduklarında boğulma riski yaşayacakları açık. Bundan dolayı yunuslar ve balinalar, uyku dönemleri boyunca beyin yarım kürelerinin bir tanesini uyutup diğerini uyanık tutar. Böylece dönüşümlü olarak uyuyan yarım küre dinlenirken diğer uyanık yarım küre, hayvanın hayatta kalmasını sağlar.

  Uykusuz ne kadar dayanılabilir sorusunun cevabını bize 17 yaşındaki Randy Gardner, 264 saat yani 11 gün uyumayarak, cevaplamış oldu.Tabi ki beraberinde kaç saat sonra vücudumuzda ne gibi değişikliklerin başladığınıda göstermiş oldu.Örneğin birinci günün sonunda plan yapma,karar verme kabiliyetlerinin bozulduğu,unutkanlık konsantrasyon bozukluğunun ortaya çıktığı görülür.Bir kaç gün daha geçtiğinde halüsünasyonlar görmeye başlamıştır.

  Uyku gün içinde toplanan verilerin işlenmesini sağlar ve hangisinin uzun süreli hafızaya aktarılacağı bu aşamada karar verilir.

  Uykudan bahsediyorken nasıl ve kaç saat uyunması gerektiğinden bahsetmeden geçmek olmaz.Şu an önerilen gece vakti alınan 6-7 saatlik uyku.Eskiden insanların uyku düzenlerinin nasıl olduğu hakkında Jessa Gamble ve ekibinin yaptığı araştırmalar ilginç ipuçları sunuyor. Çok eskiden insanlar güneşin batmasından birkaç saat sonra uykuya dalıyorlarmış. Gece yarısı aniden uyanarak yaklaşık 1-2 saat boyunca herhangi bir şey yapmadan uyanık duruyorlarmış. Ardından tekrar uykuya dalıp sabah güneşten önce uyanıyorlarmış. Araştırmacılar bu ritmin, sanayi ve teknoloji öncesi dönemde insanlarda yaygın görülen bir uyku ritmi olduğunu söylüyorlar. Günümüzde deneysel olarak bu ritmi deneyimleyen insanlar, ertesi gün uyanıkken yaşadıkları durumu “hiç tatmadıkları derecede yüksek bir uyanıklık” şeklinde tarif ediyorlar.

  Sonuca bağlamak gerekirse gün içi performansınızın en üst düzeyde olmasını istiyorsanız o günün gecesi (ve her gün düzenli olarak tabi) uykunuzu almadan güne başlamayın,kendiniz için uykuya da vakit ayırın.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başkanlık Sistemi / Parlamenter Sistem Karşılaştırması.

Diyet Yapanlar İçin Birkaç Öneri

Kuru Ciltler İçin Fondöten Rutini