Kaç Saat Uyumalıyız? | Uyku Evreleri



  Günlük  kaç saat uyku uyulması  gerektiği hala tartışmalı olmakla beraber kişinin metabolik durumu ve günlük hayatına göre değişkenlik gösterir.

  Ortalama olarak bir bebek gece 9-10 saat artı olarak gündüz 3 saat şekerleme diye tabir edilen ara uykuya ihtiyacı vardır.Yürümeye başlayan çocuklarda gece 9-10 saat artı olarak 2-3 saat şekerleme,okul çağındaki çocuklar 9-11 saat,Yetişkinlerde ise 7-8 saat uyku normal kabul edilir.

  Uyku ihtiyacını değiştiren bazı durumlar da mevcuttur.Örneğin hamilelikte uyku ihtiyacı artabilir,gün içinde  yapılan yorucu işler uyku ihtiyacınzı artırabilir.Bi önceki gündeki eksik uyuma bi sonraki günde uyku ihtiyacınızı artırabilir.Buna uyku borcu denir.Her ne kadar uykunuzu almış gibi hissetsenizde eğer 7 saatten az uyudu iseniz bi sonraki günde ve ya öğle arasında uyku bastırabilir.

  Bu konuda biraz daha ayrıntıya inmek gerekirse uykunun çeşitli evreleri vardır.Başlıca non-rem ve rem olmak üzere.Bu evreler 1.5 saat ara ile sürekli döngü halindedir.Eğer bu döngünün sonunda ve bi sonrakinin başında uyanırsanız kendinizi uykunuzu almış ve dinç hissedersiniz.Bu yüzden eğer belirli bi zamanda kalkmayı  hedefliyorsanız bu döngüyü dikkate alarak alarmınızı kurmanızda fayda var.Örneğin saat 12 de yatağa girdiniz ve 7 saat sonra kalkmanız gerekiyor.1.5 saat döngü kuralına göre 1.5-3-4.5-6-7.5 saat gibi zamanlar sonra uyanmayı denemelisiniz.Yani bu durumda en uygun 6 saatlik bir uykudur.Ortalama bir insanın uykuya dalış zamanı 14 dk dır.Siz kendinizin uykuya dalış zamanınızı biliyorsanız kendinizde ekleyebilrisiniz.Bu durumda 6 saat + 14 dk sonra alarm kurmanız durumunda daha çabuk uyandığınızı ve dinç hissettiğinizi fark edeceksiniz.
  
  Bu durumu tersine de çevirebilrisiniz,uyanmanız gerektiği saatten geri sayarak yatağa gireceğiniz zamanı belirleyebilirsiniz ki bu daha mantıklı bi seçenek olacaktır.

  Her ne kadar yaşlılıkta uyku ihtiyacı azaldığı söylensede bu doğru değildir.Yaşlı bir yetişkininde günlük 7 saat uyuması gerekmektedir.Yalnız yaşlılık ile beraber uyku düzeni değişebilir,gece uykusundan çok ara uyku ihtiyacı artabilir,Uykudan uyanmak konusunda daha hassas olabilirler.


  Son olarak toplamak gerekirse genç olsun yaşlı olsun yetişkişin bir insan günde 7-8 saat uykuya gereksinim duyar.Bundan daha az ve ya daha fazla uyumak gün içindeki zihinsel ve bedensel faaliyerleri etkilediği gösterilmiştir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başkanlık Sistemi / Parlamenter Sistem Karşılaştırması.

Diyet Yapanlar İçin Birkaç Öneri

Kuru Ciltler İçin Fondöten Rutini