Fotoğraflarda Gözümüz Neden Kırmızı Çıkar?



  Bazı fotoğraflarda gözlerimizin kırmızı renkte çıktığına siz de çokça şahit olmuşsunuzdur.Dikkat ettiniz mi çoğunukla gece  flaşlı çekimlerde bu durum söz konusu?

   O zaman nedenini merak edenleri buraya alalım…

  Göz bebeğimiz farklı ışık koşullarına binevi esneyerek ışık miktarının giriş-çıkışını ayarlar. Normal bir göz bebeği parlak ışıkla birlikte küçülür veya kendini sınırlar, düşük  yada loş ışıkta ise daha fazla ışığa ulaşabilmek için büyür ve genişler.

   Biz gece çekim yaparken göz bebeğimiz ortama yani düşük ışığa alışmışken birden flaşın patlayıp göze gelen ışığın çok fazla miktarda artması ile baş etmeye çalışan göz bebeği buna yetişemez ve bir miktar ışık içeri girip gözümüzün çok daha iyi kanlanan bir bölgesi olan retinaya ulaşıp burdaki kanımızın rengini yansıtır.Gözden yansıyan bu ışık da dolayısı ile karşıdan bakarken kırmızı gözükmesini sağlar.

   Neyse ki artık kameralarda çekimden önce küçük bi flaş yanıp gözümüzü sonradan gelecek flaşa ayarlar ve göz bebeği bu sinyali aldıktan sonra daha kolay uyum sağlar ve gözümüz kendi renginde gözükür.


   Bonus olarak alakalı bi konuya değinmek istiyorum. Hayvanların fotoğraflarda parlak gözlü çıkmalarının sebebi ise gözlerinde bulunan geceleri daha iyi görmelerini sağlayan Tapetum Lucidum ismindeki bir tabakadır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başkanlık Sistemi / Parlamenter Sistem Karşılaştırması.

Diyet Yapanlar İçin Birkaç Öneri

Kuru Ciltler İçin Fondöten Rutini