Hafızayı Güçlendirmek İçin Yeni Bir Yöntem !





Hafızayı Güçlendirmek İçin Yeni Bir Yöntem ! 



  Hafızayı güçlendirmekten bahsederken hatırlamak istediğimiz konu üzerine tekrar yapmadan bahsetmeye gerek yok herhalde.


  Hafızayı güçlendirdiği sanılan ve iddia edilen besinlerden bu yazımızda bahsetmeyeceğiz; onun yerine son çalışmalarda ortaya çıkan EGZERSİZ den bahsedeceğiz.


  Egzersizin etkisine geçmeden önce iyi bir UYKUnun ve çalıştığımız konu üzerinde iken(Örneğin ders çalışmak…)arada ŞEKERLEME yapmanın bilgiyi akılda tutmak için iyi bir yöntem olduğu farkedilmiş ve çalışmalar ile gösterilmiştir.


 Egzersizden bahsedecek olursak  son zamanlarda yapılan bir başka çalışmaya göre, fare ve sıçanlar yeni bir beceriyi edindikten sonra dönen tekerlekte koşturuluyorlar ve sonucunda görülüyor ki koşan kemirgenler oturanlara göre daha çabuk kavrıyor ve öğreniyor. Görünüşe göre egzersiz yapma beyindeki öğrenme fonksiyonuyla alakalı bölgelerde daha fazla biyokimyasal üretimi sağlıyor.


  Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’ne bağlı Donders Beyin, Biliş ve Davranış Enstitüsü ile Edinburgh Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu ilişkiyi araştırmaya karar verdiler. Yakın zamanda yayımlanan araştırmada, 72 yetişkin erkek ve kadın katılımcı 40 dakika boyunca standart olarak yapılan görsel ve uzaysal bir teste tabi tutuldu. Katılımcılar, bir süre bilgisayar ekranında resimlere baktılar ve sonra onlara resimlerin yerleri soruldu.


  Sonra, bütün katılımcılar doğa belgeselleri izlediler. Katılımcıların üçte ikisine egzersiz yaptırıldı. Yarısı testi bitirir bitirmez 35 dakika belli aralıklarla bisiklete bindirildi, diğer yarısı ise 4 saat sonra bu egzersizi yaptı.


  İki gün sonra, tüm katılımcılar laboratuvara geri gelerek MRI cihazı ölçümleri altında bilgisayar testini tekrarladılar.


  Testten 4 saat sonra egzersiz yaptırılan grup, resimleri daha çabuk tanıdı ve yerlerini daha doğru tespit etti. Beyin aktiviteleri de farklıydı, daha tutarlı sinirsel aktiviteler gözlemlendi. Çalışmanın yazarı, bu kişilerin beyinlerinin daha verimli çalıştığını öne sürdü çünkü şekilleri tam bir biçimde öğrenmişlerdi. Fakat kemirgenlerde öğrenme eyleminden hemen sonra yapılan egzersiz işe yararken neden insanlarda testten hemen sonra değil de 4 saat sonra yapılan egzersiz daha faydalıydı sorusu gizemini koruyor.


  Şimdilik diyebiliriz ki eğer bir şey ezberliyorsanız çalışmanızdan birkaç saat sonra egzersiz yapın.


  Uzun süreli bellek sadece yeni bir şey öğrendiğiniz an yaptıklarınızla sınırlı değil; aynı zamanda saatler, hatta günler boyu devam eden bir süreçtir.


Umarım Yararlı Olmuştur.
Merak ettiğiniz Bir Şey Olursa Yorum Bırakabilirsiniz. 









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başkanlık Sistemi / Parlamenter Sistem Karşılaştırması.

Diyet Yapanlar İçin Birkaç Öneri

Kuru Ciltler İçin Fondöten Rutini