Yıldırımlardan nasıl korunabiliriz?



    Şiddetli hava koşullarında güvenlik konusunda neler yapabiliriz? Mesela yıldırım?
   
  Işık ve ses hızındaki büyük farktan dolayı, gök gürültülerinden önce şimşek çakması görülür. Ses dalgaları, 1 km’yi 3 saniyede aşarken şimşek ışıkları, aynı mesafeyi saniyenin 1/100.000’i kadar zamanda alır. Örneğin, bir şimşek ve gürültüsü arasında 15 saniyelik bir kayma varsa şimşeğin oluştuğu yer 5 km uzaktadır.
   
   Yıldırım sizden birkaç kilometre uzakta da olsa bu güvende olduğunuz anlamına gelmez. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şu basit güvenlik kurallarını tavsiye ediyor:
  • Eğer dışarıdaysanız kapalı bir binaya giriniz.

  • Yüksek yerlerin içinden, yakınından veya açık arazilerden uzak durunuz

  • Dışarıda metal nesnelerden, örneğin bayrak direğinden, metal çitlerden, golf arabasından, yedek kulübesinden ve çiftlik ekipmanlarından uzak durunuz.

  • Eğer ormandaysanız alçak bir yere gidiniz ve ayaklarınızın üzerine çömeliniz. Yere yatmayınız; eğer yıldırım yakınınıza düşüyorsa, yanma riskini yere yatmak yerine çömelerek en aza indiriniz.

  • Açık su alanlarından uzak durunuz. Suda genellikle çevrenizdeki şeylere göre yüksekte ve dolayısıyla yıldırım düşmesi için elverişli olursunuz. Su, şimşekten kaynaklanan elektriği çok uzun mesafelere iletebildiğinden su içerisindeyseniz çarpılabilirsiniz.

  • Tamamen kapalı, camları kapatılmış tüm metal araçlar şimşekten korunmak için iyi bir sığınaktır fakat herhangi bir metalle direk temastan sakınınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başkanlık Sistemi / Parlamenter Sistem Karşılaştırması.

Diyet Yapanlar İçin Birkaç Öneri

Kuru Ciltler İçin Fondöten Rutini