Uçak Yolculuğu Sırasında Yaşanan Kulak Çınlaması

   


  Gün içinde atmosferik basınç genelikle bir kaç milibardan fazla değişmediği için vücudumuz ani basınç değiştirme adaptasyonuna sahip değildir ve uçak da seyehat ederken, dağa tırmanırken veya bazı bölgelerde araba ile seyehat ederken rakım bir kaç saat içinde daha fazla  basınç değişimine maruz kalabiliriz.

  Biz bugün uçakda seyehat ederken yaşayabileceğimiz durumları ve bu durumların etkilerini en aza indirmenin yollarına değineceğiz.

  Yükseklikteki ani bir değişim kulak zarı üzerinde dengesizlikle sonuçlanır.Hava basıncı hızla düştüğünde kulak zarı rahatsızlık verecek şekilde dışarıya doğru esner. Kulak zarındaki bu basınç farkını dengelemek için hava molekülleri östaki borusundan kaçmak zorundadır. Orta kulağınızdaki basınç dış basınçla aynı seviyeye geldiğinde, kulak zarı normal gerilimine döner. Kulak zarının bu hareketi patlama sesi yaratır ve çoğunlukla kulak çınlaması diye tabir edilir.

  Esnediğinizde veya yutkunduğunuzda östaki borusunun daha geniş olarak açılmasına izin veriyor ve bu basınç farkını daha hızlı eşitliyorsunuz.Sakız çiğnemede de aynı durum geçerli.Yani uçakta sakız çiğnemek,esnemek,yutkunmak gibi hareketler bu ani basınç değişiminden etkilenmemizi en aza indiriyor.

  Bu durumu tersine çeviren durumlarda olabilir. Soğuk algınlığı hava basıncındaki değişimleri ayarlamayı daha da zor hale getirecek şekilde östaki borusunu bloke edebilir. Bu, kulak zarı tahribatını artırır ve acıya neden olur.Yani soğuk algınlığınız varsa uçağınızı ertelemeyi düşünmeniz sizin yararınıza.

  Uçağa bindiyseniz bebeklerin ağlama sesi ile karşılaşmanız olası.Bebekler, esnemesi ya da yutkunması gerektiğini anlamak için çok küçüktürler. Ayrıca  östaki boruları ufacıktır ve soğuk algınlığı ya da kulak enfeksiyonu gibi  bebeklerin sıklıkla karşılaştığı durumlar sırasında kolayca bloke olurlar. Bu nedenle uçak kalkış ve inişleri sırasında bebekler kulaklarında yoğun basınç ve acı hissederler,bu duruma ağlayarak tepki verirler.

  Yani ”Bu bebekler neden ağlıyor ya” demeden önce biraz daha düşünün.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başkanlık Sistemi / Parlamenter Sistem Karşılaştırması.

Diyet Yapanlar İçin Birkaç Öneri

Kuru Ciltler İçin Fondöten Rutini