Protein Kaçağı



  Halk arasında protein kaçağı olarak bilinen idrarda protein atılımının artması(proteinüri) vücutta şişliklerden büyüme geriliğine kadar bir çok duruma yol açabilir.

  İdrarda belli bi miktar protein atılımı normaldir.Ateşli enfeksiyonlarda veya aşırı fiziksel aktivite durumunda geçici olarak protein atılımı artabilir.Fakat idrardaki protein atılımı idrar tetkiki yöntemleri ile sürekli belli bir miktardan(>500) fazla ise bir nefroloğa yönlendirilmesi gerekiyor.

  Protein kaçağının ağır formu,vücutta yaygın ödem,albumin denilen vücutta büyümeyi sağlayan ve doku onarılmasına yardımcı olan temel bir proteinin  azalması gibi klinik tablo ile seyreder.Aynı zamandan kanda yağ değerlerinin yükselmesi ile birlikte olan bu klinik tablo nefrotik sendromdur ve tedavi edilmez ise özellikle çocuklarda büyüme, gelişme geriliği ve enfeksiyonlara yatkınlık gözlenir.

  Genellikle neden ortaya çıktığı bilinmiyen bu tablo çocuklarda daha sık gözlenir.Yetişkinlerde ise şeker hastalığı,SLE,amiloidozis gibi hastalıklar sonucu ikincik olarak gelişebilir.


  Kendinizde veya çocuğunuzda ishal,karın ağrısı gibi enfeksiyon belirtileri ile birlikte ödem  gözlemliyor iseniz geç olmadan doktorunuza danışmanızda fayda var.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başkanlık Sistemi / Parlamenter Sistem Karşılaştırması.

Diyet Yapanlar İçin Birkaç Öneri

Kuru Ciltler İçin Fondöten Rutini